Kuvataideakatemia

Taideyliopiston Kuvataideakatemia hakee

taide ja teknologia -lehtoria

määräaikaiseen kahden vuoden kokoaikaiseen tehtävään ajalle 1.1.2025–31.12.2026 (sijaisuus).

Tehtävänkuvaus

Taideyliopiston Kuvataideakatemia on kuvataiteisiin keskittynyt kansainvälinen taideakatemia, joka on kouluttanut kuvataiteilijoita vuodesta 1848. Kuvataiteen kandidaatin ja maisterin tutkintoihin johtavassa kuvataiteen koulutusohjelmassa tarjotaan opintoja viidellä opetusalueella: maalaustaide, kuvanveisto, taidegrafiikka, tila-aikataiteet sekä yhteinen opetus. Lisäksi Kuvataideakatemiassa on nykytaiteen historian ja teorian kandidaattiohjelma sekä Praxis – taiteen ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelma. Kuvataiteen tohtorin tutkintoon johtava koulutus annetaan tohtorikoulutusohjelmassa. Opiskelijoita Kuvataideakatemiassa on noin 270.

Opiskelussa on keskeistä opiskelijan oma taiteellinen työskentely ja sen tukeminen. Kuvataideakatemian opetuksessa yhdistyvät teoria ja käytäntö osana opiskelijan kehittymistä. Opetuksessa tarkastellaan esimerkiksi työskentelyyn liittyviä prosesseja ja metodeja, esittämisen konteksteja tai teoksen muodon ja sisällön välistä suhdetta. Nykytaiteen keskeisiin kysymyksiin pureutuvan teoriaopetuksen sekä tutkimuksellisten työskentelymuotojen kautta opiskelija oppii ymmärtämään taiteenlajien välisiä yhteyksiä, niiden perinnettä ja historiaa.

Kuvataideakatemialla on elävä suhde kuvataiteen koti- ja ulkomaiseen kenttään.

Taide ja teknologia -lehtorin sijaisen keskeisenä tehtävänä on opiskelijoiden taiteellisen työn ja opintojen ohjaus ja fasilitointi. Lehtorin sijaisen työnkuvaan sisältyy myös opetustoimintaan ja sen kehittämiseen liittyviä yliopistoyhteisöllisiä tehtäviä. Lisäksi hänen edellytetään tekevän omaa taiteellista työtä ja seuraavan aktiivisesti nykytaiteen ajankohtaisia ilmiöitä ja osallistuvan yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen.

Taide ja teknologia opetusalana

Taide ja teknologia on Kuvataideakatemian perinteisten opetusalueiden välinen opetusala, joka palvelee kaikkia opetusalueita ja vastaa teknologisoituvan ympäristömme ja yhteiskuntamme ajankohtaisiin ilmiöihin. Teknologia hahmotetaan sekä taiteen välineenä että taiteen aiheena. Opetuksessa on sisältökeskeinen lähtökohta, jossa korostetaan kokeilevaa suhtautumista teknologiaan ja digitaalisuuteen. Taiteen ja teknologian opetuksessa on keskeistä vuorovaikutus, avoimuus ja taiteiden- ja tieteidenvälisyys. Tavoitteena on antaa opiskelijoille valmiudet sisältökeskeisistä lähtökohdista käsin tunnistaa taiteen erilaiset teknologiat ja niiden yhteiskunnalliset kytkökset. Kuvataideakatemian opetuksessa korostetaan luovaa ongelmanratkaisua sekä välineestä tai tekniikasta riippumatonta taiteellista ajattelua.

Taiteilijoiden kiinnostus teknologiaan on laaja-alaista ja monimuotoista. Teknologian kokeellisessa soveltamisessa taiteilijoiden huomio on usein kiinnittynyt teknologian sisäänrakennettujen ideologisten rakenteiden purkamiseen. Yhteys eri taiteen- ja tieteenaloihin tulee esiin myös kriittisessä ajattelussa ja käsitteellisessä työskentelyssä. Taide ja teknologia -opetussisällöt rakentuvat Kuvataideakatemian Art and Tech laboratoryn (ATlab) ja Digital Studio (DigiStudio) -tilojen ja niiden toimintojen ympärille. ATlab toimii elektroniikan ja digitaalisen tuotannon (Digital Fabrication) laboratoriona. Tilojen tarkoitus on tukea taiteellista työskentelyä ja erilaisten prototyyppien valmistusta. DigiStudio on erityisesti digitaaliseen työskentelyyn suunnattu studiotila, jossa on mahdollisuus tehdä erilaisia datan tallennuksia muun muassa liikkeenkaappaus (motion capture) sekä objektien ja tilan 3D skannaus. Nämä tarjoavat laaja-alaisen näkymän teknologian käyttöön taiteessa.

Osaamisvaatimukset ja hakukriteerit

Taideyliopistossa lehtorin tehtävään valittavalta edellytetään maisterin tutkintoa tai vastaavia taiteellisia ansioita, monipuolista opetustaitoa ja kokemusta taiteellisen toiminnan ja/tai tutkimuksen hyödyntämisestä opetuksessa sekä pedagogisia opintoja tai muulla tavalla osoitettua pedagogista kokemusta. Lisäksi edellytetään hyviä näyttöjä toiminnasta taiteen ja/tai tutkimuksen alalta, kokemusta kotimaisesta tai kansainvälisestä yhteistyöstä sekä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

Taide ja teknologia -lehtorilta edellytetään hyviä vuorovaikutustaitoja erilaisissa opetustilanteissa, laaja-alaista perehtyneisyyttä opetusalaan, kykyä teoreettiseen ajatteluun ja tutkimuksellista asennetta. Tehtävässä toimiminen edellyttää kykyä yhteistyöhön monien eri tahojen kanssa, osaamista esitysteknologian alueelta, kokemusta kotimaisesta ja ulkomaisesta näyttelytoiminnasta. Tehtävä edellyttää myös kokemusta avoimen lähdekoodin käytöstä.

Hakijoiden opetustaitoa arvioidaan sekä käytettävissä olevan dokumentaation perusteella että jatkoon valittujen hakijoiden osalta erillisessä opetusnäytteessä ja haastattelussa. Opetusnäytteet ja haastattelut järjestetään 29.11. ja 2.12.2024 Taideyliopiston Sörnäisten kampuksen tiloissa.

Kielitaito

Taideyliopiston kielipolitiikkana on iloinen monikielisyys. Opetuskielet ovat suomi, ruotsi ja englanti. Haettavana olevan taide ja teknologia lehtorin tehtävän opetuskieli on suomi ja englanti. Kaikilta hakijoilta edellytetään hyvää englannin kielen osaamista sekä taitoa kommunikoida suomeksi. Kielitaito arvioidaan suhteessa työtehtäviin.

Palkkaus ja työaika

Työaika on työehtosopimuksen mukainen kokonaistyöaika, joka on 1612 tuntia vuodessa. Tehtävän palkkaus perustuu yliopistojen palkkausjärjestelmän opetus- ja tutkimushenkilöstön vaativuustasokartan tasoihin 5–6. Lisäksi maksetaan henkilökohtaiseen suoriutumiseen perustuva palkanosa. Palkka on työsuhteen alkaessa noin 3500–4200 euroa.

Tehtävä edellyttää työskentelyä Suomessa. Tehtävä edellyttää siten lehtorin asuvan Suomessa työsuhteen keston ajan.

Hakeminen

Hae tehtävää viimeistään 4.11.2024 klo 23.59 (UTC +2) Taideyliopiston sähköisen rekrytointijärjestelmän kautta. Liitä hakemukseesi PDF-tiedostoina:

  1. Vapaamuotoinen motivaatio/hakukirje (max. yksi sivu)
  2. Ansioluettelo
  3. Taiteellinen portfolio (esittele valitsemasi 2-3 haun kannalta keskeistä taiteellista työtä)
  4. Opetusportfolio

Lisätietoja

Lisätietoja tehtävän sisällöstä antaa tutkimuksesta vastaava varadekaani Mika Elo etunimi.sukunimi@uniarts.fi ja hakumenettelystä HR-asiantuntija Leena-Kaisa Paananen, etunimi.sukunimi@uniarts.fi 

Työsopimuksen voimassaolo Määräaikainen yli 6 kuukautta
Työsuhteen luonne Kokoaikainen
Paikkojen lukumäärä 1
Työllisyysaste 100%
Paikkakunta Helsinki
Maa Suomi
Ilmoitusnumero 2024/46
Julkaistu 14.10.2024
Haku päättyy 04.11.2024
Kirjaudu sisään ja hae työpaikkaa

Jaa linkki

Takaisin avoimiin työpaikkoihin